torstai 19. huhtikuuta 2018

Alkoholillinen sima 2018 resepti

Tervehdys taas hyvät lukijani. Vaihteeksi hieman erilaista blogausta ajankohtaisesta aiheesta, eli vapusta ja erityisesti "wappusimasta". Sain yllättävän aatoksen siman teosta. Olen aiemmin tehnyt normaalia simaa, "vahvempaa" simaa sekä viiniä. Aikalailla harrastepohjalta menty, toki kemian perusteet ovat hallussa. Sanotaanko näin, että vuonna 2012 tein ensimmäisen vappusiman, tuolloin tarkoituksena oli saada vahvaa simaa, ja toki kemian laskut tuolloin olivat paremmin hallussa, mutta ehkä muuta järkeä on tullut lisää vuosien aikana. Lopputulos tuolloin oli aika hirveä makumaailmaltaan, mutta muutoin tavara oli toimivaa. Nyt tavoitteena on tehdä enemmän "normaalia" simaa, mutta haluaisin simaan kuitenkin jonkun verran alkoholia, mielestäni sopiva tilavuus-% olisi noin 4-6% johon olen pyrkinyt. Tärkeää olisi kuitenkin, että sima olisi raikasta ja maistuvaa.

Eli lähdetäänpä liikkelle, mitä simalta haluaisin?

a) raikkautta (eli sopivasti hiilihappoa)
b) simassa alkoholin tilavuus-% 4-6, ei liian väkevää
c) simassa olisi sokerinen maku kuten normaalistikin ja se pääasiassa maistuisi simalta ja olisi kirkasta

(Huom, blogia päivitetty v. 2021, allaolevat a-c kohdat ovat teoreettista pohdiskelua vuodelta 2018, näiden alla resepti, jolla sima tehdään)

Käydäänpä ihan lyhyesti perusteita läpi, miten juomaan saadaan alkoholia ja mikä lasketaan viiniksi ja mikä kiljuksi tai muuksi. Mitään kattavaa viinin/kiljun/minkään muunkaan juoman teko-opasta tai kemian teosta tästä blogista en tee, tiedot kyllä löytyvät netistä ja varmasti paremminkin selitettynä. Lähteitä en myöskään tähän merkitse, lähteet ovat internetistä ja kemian kirjoista. Viiniä tehdessä sokerista pitää tulla vähintään 50% hedelmistä ja marjoista, muuten se on kiljua.

Alkoholia muodostuu juomaan käymisteitse, hiiva käyttää ravintonaan sokeria ja lisääntyy, ja hapettomassa olosuhteissa muodostuu sivutuotteena etanolia ja hiilidoksidia. Hiivatyyppejä on erilaisia, sokereita on erilaisia (glukoosi, fruktoosi, sakkaroosi). Tietyt hiivat pystyvät valmistamaan vahvempaa juomaa, normaali tuorehiiva kuolee noin 10-12% vahvuisessa liuoksessa (eli sen vahvempaa ei pysty tekemään). Turbohiivoilla yms. pystyy tekemään vahvempaakin ad. 18%.

Yleensä juomat valmistetaan niihin tarkoitetussa käymisastiassa, joissa on vesilukko valmiina. Toki astiat yms. kannattaa olla puhtaita ja hyvästä hygieniasta on huolehdittava. Valmistan tämän erän lähdevesipönikässä, selitän myöhemmin miksi näin. Mutta lähdetään purkamaan a, b ja c kohtia ja miten niihin toivon pääseväni.

a) Sopivasti hiilihappoa. Hiilihappo muodostuu hiilidioksidin liuetessa juomaan, ja hiilidioksidi muodostuu käymisen yhteydessä. Vesilukon ansiosta suurinosa hiilidioksidista toki pääsee poistumaan käymisastiasta, joka onkin tärkeää, koska hiilidioksidia muodostuu satoja litroja. Jos juoman valmistaisi kuten viinin, eli käymisen lopettaisi oikealla käymisenpysäytyskemikaalilla (ohjeessa suositellaan enintään kirkasteen käyttöä) ja ravistelisi astiaa useita kertoja, jotta hiilidioksidi poistuisi, juomasta ei tulisi kovin hapokasta. Se, miten toivon saavani juomasta hapokasta on se, että en ravistele kovin paljoa astiaa, vaan annan hiilidioksidin pysyä juomassa. Toki jonkin verran saatan ravistella. Ongelmana (ainakin internetin mukaan) voi olla kirkastaminen, jota liiallinen hiilidioksidi saattaa häiritä. Mutta, vielä pullotuksen jälkeen käymistä voi jonkin verran tapahtua, koska en tapa hiivaa millään kemikaalilla, ja se luo pulloon hiilidoksidia ja painetta. Toki pitää varoa, ettei pullot posahtele, korkkia voi pitää semilöysästi kiiinni.

b) Tämä oli hieman kinkkisempi, koska en ole viinin/siman/kiljun valmistamisen erityisasiantuntija, pohdin, että kuinka paljon sitä sokeria nyt pitää laittaa, että saa tietyn alkoholitilavuuden juomaan. Yleensähän (kiljut) valmistetaan niin, että tarkoituksena on saada maximaalisesti alkoholia, tuolloin vain laitetaan sokeria ja odotetaan, että hiiva tekee siitä maximaalisen määrän alkoholia. Toki silloinkin juoma jää makeaksi jos sokeria on ylimäärin. Mutta en halunnut juomasta yli 10%, joten jotain piti kaivella internetistä. Katselin erilaisia ohjeita eri foorumeilta, jossa oli tehty tietyillä ohjeilla ja katsottu alkoholipitoisuus jälkeenpäin (ominaispainomittarilla). Toisekseen törmäsin suuntaa antavaan kaavaan(V * %) / 0.68, josta voi laskea suurinpiirtein tarvittavan sokerin määrän. Se perustuu siihen, että yksi kilogramma sokeria tuottaa 0.68 litraa 100% alkoholia. Kaavassa  V on juoman tilavuus, % haluttu alkoholi%.

Eli (5 litraa * 0.05) / 0.68 = 0.367kg sokeria, joka kokonaan  käydessä muodostaisi noin 5% alkoholijuomaa. Tuolloin juoma ei olisi enää makeaa. Lisäksi toisessa ohjeessa joka oli empiirisesti valmistettu, oli käytetty 166g sokeria litraa kohden, ja lopputulos oli ollut oikean siman makuista ja 5%.

Huom. Hiivan määrällä ei ole merkitystä juoman lopullisen alkoholi% kannalta, jos juoman annetaan käydä loppuun. Suuri hiivamäärä voi nopeuttaa käymistä, mutta ei ole tarpeen.

c) Tämä onkin hieman jatkumoa aikaisempaan kohtaan. Eli jos haluan 5% juomaa, pitää laittaa suurinpiirtein 400g sokeria 5 litraan juomaa, mutta koska haluan juomastani makeaa, laitan ekstrasokeria, enkä anna juoman käydä loppuun, sokerimäärä oli yhteensä noin 700-750g. Puolet normaalia sokeria (sakkaroosia) ja puolet fariinisokeria. Lisäkriteerinä haluaisin juoman olevan kirkasta, tietenkin, koska hiivamössöjä ei kukaan halua juoda. Sen takia, kun juoma on käynyt noin viikon (ks. alla päivitetty resepti, käymisaika 3vrk), laitan pönikän jääkaappiin jossa hiiva vaipuu horrokseen ja tippuu pönikän pohjalle (vaihtoehtoisesti kirkasteen käyttö, ks. alla ohjeessa). Annan juoman olla jääkaapissa noin 1-2vrk, jonka jälkeen juoma lapotaan (eli letkulla siirretään toiseen astiaan) tai kaadetaan varovaisesti. Pohjalle jää jonkin verran hiivamöskää, ja väkisellä tulee hukkaa nesteessäkin. Astia voi olla esim. toinen käymisastia tai toinen pönikkä. Pönikän voi laittaa uudelleen jääkaappiin ja toistaa kuten äsken, jolloin juoma kirkastuu lisää (riippuu kuinka paljon aikaa on).


Sen jälkeen juoma pullotetaan, ja annetaan olla pullossa 1-3vrk sen mukaan, miten se alkaa siellä käymään. Korkkia voi pitää puoliksi auki esim, jos tuntuu siltä, että paine alkaa kasvamaan liikaa. Joka tapauksessa, pulloissa ollessa juoma vielä käy ja muodostuu hiilidioksidia eli hapokkuutta juomaan.

Tapoja on monia, mutta suosittelen kuitenkin käymisastiaa. Pääasia on kuitenkin, että jotenkin kirkastaa juoman.

Syy, että käytän 5 litran vesilähdepulloa on yksinkertainen. Tämä wappusima ei ole tarkoitettu pitkään säilytykseen, eli en voi alkaa tekemään kymmeniä litroja tai edes kymmentä litraa. Toisekseen, en tarvitse niin suurta määrää mihinkään. 5 litraa, josta osa menee hukkaan kirkastamisen yhteydessä on enemmän kuin tarpeeksi. Mikä olisikaan kätevämpi kuin 5 litran lähdevesipönttö, jossa vesi ja astia on varmasti puhdasta?

Tässä vielä ohjeeni, jos joku haluaa tehdä simaa, jossa pitäisi olla noin 5% alkoholia:

PÄIVITETTY RESEPTI 2021 (5-7% sima)

5 litraa vettä
500g sokeria + 400g fariinisokeria
sitruuna täysmehua muutama loraus
puristetun sitruunan mehut
sitruunan kuorta muutama viipale
halutessa rusinoita
3-4 ruokalusikallista tuorehiivaa (= noin puoli paketillista tuorehiivaa eli 30g)

Sokerit sekoitetaan kahteen litraan lämmintä/kuumaa vettä ja yhdistetään muuhun veteen. Hiiva sekoitetaan pieneen määrään 20-25 asteistä vettä ja lisätään joukkoon. Käymislämpötila 20-25. Hiivaa ei saa laittaa liian kuumaan veteen, koska se kuolee kuumassa, järkevintä laittaa se 20-25 asteiseen veteen.  Annetaan käydä hapettomissa olosuhteissa noin 3vrk. Käymisastia voi olla lähdevesipönikkä tai käytä mikä parhaiten sopii sinulle. Oleellista on, että olosuhteet ovat hapettomat. Teknisesti "paras" on käymisastia + vesilukko, toinen vaihtoehto esim. lähdevesipönikkä jonka korkki on hyvin löyhästi kiinni (jotta hiilidioksidi pääsee pois) tai elmukelmulla tiivistetty.  3vrk käymisen jälkeen juomasi on noin 5-7% vahvuista, tämä on nyt testattu monen käyttäjän toimesta. 

3vrk käymisen jälkeen laita sima jääkaappiin kirkastumaan 4-7vrk (riippuu kuinka kirkasta haluat) ajaksi. Hiiva tippuu pohjallle.  Sen jälkeen pullota ja jälkikäymisen myötä viimeistään tulee hapokkuutta.
Voit myös vaihtoehtoisesti pullottaa suoraan 3vrk käymisen jälkeen ja nauttia 4-7vrk päästä (= ei niin kirkasta simaa, mutta toimivaa kuitenkin).

Aiemmin ohjeessa oli käymisenpysäyttäjän ja kirkasteen käyttö. Poistin ne nyt ohjeesta, että ohje olisi mahdollisimman simppeli eikä olisi tarvetta erityisille kemikaaleille. Kommenteissa hyviä huomioita mm. käymisenpysäyttäjän vaikutuksesta jälkikäymiseen. 

Joillakin sima on onnistunut hyvin huolimatta käymisenpysäyttäjän käytöstä. Useita testisatseja on tulossa nyt, mutta jos jotain haluaa käyttää, lähinnä kirkastetta voisi käyttää pienen määrän nopeuttamaan kirkastumista (laittaisin 3vrk käymisen jälkeen) ja hiivan tippumista pohjalle. Pahoittelut muutoksista, mutta tarkoituksena on hioa tämä resepti simppeliksi ja toimivaksi. 

Onko sinulla vappusima tekeillä? Kommentoikaa ihmeessä alle. Myös, mikäli huomaatte asiavirheitä tai on muita neuvoja, laittakaa alle kommenttia.

Päivittelen siman kohtalosta ja onnistumisesta mahdollisesti jatkossa lisää.

Kuva 1, Huom. Jesarilla vesilukon saaminen tiiviiksi voi olla haastavaa. Ehkä helpompaa vain laittaa korkki löyhästi kiinni tai käyttää elmukelmua.




32 kommenttia:

  1. Kokeilin tätä tuolla päivitetyllä reseptillä, eli 200g enemmän sokeria(850g itseasiassa laitoin) ja 3rkl hiiva. Ominaispaino käymään laittaessa oli n.+70 ja 1,5vrk myöhemmin n.+40 eli saavutettiin haluttu noin 5% alkoholia sisältävä sima. Tuolla hiivamäärällä hiivan tappaminen ja kirkasteen käyttö pakollista, oli sameaa kun mikä. Pullotusvaiheessa nakkasin 1tlk sokeria ja pienen hipun hiivaa pulloihin jotta sain hiilihappoja. Mainio resepti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten jälkikäynti onnistuu, jos pysäyttää käymisen pysäyttäjällä ja laittaa kirkasteen? Käsittääkseni kirkastekin sisältää pysäyttämisaineita (?). Mokasinko simani kun käytin pysäyttäjää ja kirkastetta ja nyt kaipaan vielä happoa simaan? Tuntuu olevan hapotonta litkua, vaikka käsittelin simapönttöä hölskyttelemättä ja pullotin varoen. Aattelin pitää nyt lopun aikaa nuo pullot huoneenlämmössä.

      Poista
  2. Hei auttakaa! Ekaa kertaa kokeilen tuota simaa.. Ei vaan aukea tuo 3-4 rkl tuorehiivaa.. Onko puolipakettia vai kokonainen 😃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yks ruokalusikka on 15ml eli oisko se sit 15g. Eli just about paketin verran 45-60g

      Poista
  3. Paljonkohan tuohon uskaltaa laittaa käymisenpysäyttäjää kun tokmannista ostettu preston käymisenpysäyttäjä on tarkoitettu 25l viiniin. Teen tosiaan tätä tuolla päivitetyllä ohjeella 5 litraan vettä. Sen lisäksi kysyisin että paljonko suurinpiirtein pitäisi olla ominaispaino siinä kohtaa että alkoholipitoisuus on tämä 5%? Painoi aika lailla tasan 8 kiloa alussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noin 5% alkoholia on kun ominaispaino on laskenut noin -38 eli esim 1.070 -> 1.032

      Poista
    2. Itse tein koko satsin, mutta noin puolet kaadoin mukaan

      Poista
  4. Siis oikeastikko annnetaan uudella reseptillä käydä vaan 2vrk ennen tuon käymisen pysäyttäjän lisäämistä?

    VastaaPoista
  5. Laitetaanko uudessa ohjessa käymisen esto ja kirkaste samaan aikaan? Ja laitetaanko uudessa ohjeessa pönttöä ollenkaan jääkaappiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  6. Tästä tuli ihan loistavaa. Tehtiin päivitetyllä ohjeella 25l pöntöllinen ja tosiaankin vain kahdessa päivässä syntyi 6% vahvuista simaa (ihan perus leivontahiivalla). Maku on juuri sellainen kuin pitääkin eli makea, raikas, kotisimamainen.

    Suosittelen.

    Sima testattu toimivaksi heti kirkastuksen jälkeen - alkoholipitoisuuden tuntee myös ihmiskeholla, maku on erinomainen, eikä aiheuta vatsaoireita.

    Tärkeimmät asiat valmistuksessa:
    -hyvät, puhtaat välineet ja ilmatiiviys käymisen aikana
    -käymisen jälkeen 2 pussia kirkastetta ja käymisen pysäyttäjä, ei ole mitään tiettyä aikaa mutta anna olla kunnes on kirkasta ja käyminen pysähtynyt. Ennen kirkastusta sima on todella hiivaista mutta nopeasti kyllä selkenee. Meillä tähän vaiheeseen meni vuorokausi.
    -sitten vaan pulloihin rusinoita ja ripaus sokeria+hiivaa happoja varten!

    Hyvää Wappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulleeko jälkikäytöstä mitään, jos käymisenpysäyttäjä ja kirkaste on jo litkussa? Pullotin tänään ja laitoin tilkkasen sokeria, rusinoita ja murun hiivaa. Mutta ainakin pullotusvaiheessa tuntu olevan hapotonta. Täytyy varmaan hakea soda streamer jos ei jälkikäynti pelitä.

      Poista
    2. Hyvä pointti. Useampi testisatsi tulossa nyt vapuksi, mutta varmuuden vuoksi tässä vaiheessa käymisen pysäytin otetaan ohjeesta pois. Jännä että joillain lukijoilla jälkikäyttö onnistunut vaikka käyttänyt käymisen pysäyttäjää

      Poista
  7. Minkälaisiin pulloihin tämä kannattaa pullottaa, ilmeisesti kierrekorkillisiin? Kruunukorkillinen lasipullo on varmaan liian tiivis jos jälkikäymiseen on tarkoitus lisätä vielä hiivaa?

    VastaaPoista
  8. Perinteisissä simaohjeissa vesi+sokeri+sitruunamehu -sekoitus on kuumennettu kiehuvaksi mutta tässä ohjeessa on mainittu vain lämmin vesi. Onnistuuko tosiaan, vaikkei kuumentaisi kiehuvaksi?

    VastaaPoista
  9. Kupliikos porukalla tuo vesilukko, jos vain pelkällä jesarilla kiinni vesikanisterissa? Itselläni ei ole kuplinut eli jonnin verran vuotanee, mutta voltteja on kyllä tullut riittävästi, 4,4% viime satsissa.

    VastaaPoista
  10. Viime vappuna tehtiin tän ohjeen sovelluksella ja tähdättiin vähän vahvempaan simaan! Hyvää tuli ja prosenttejakin löyty lopulta ihan hyvä määrä. Tänä vuonna uudestaan B)

    VastaaPoista
  11. Olenko ymmärtänyt nyt päivitetyn ohjeen mukaan oikein, että jälkikäymiseen ei siis lisätä enää hiivaa tai sokeria?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse laitoin about teelusikallisen sokeria jokasen pullon pohjalle. Jää nähtäväksi miten vaikuttaa jälkikäymiseen.

      Poista
  12. Onko kukaan kokeillut käyttää viinihiivaa valmistuksessa ?
    Onko suurta vaikutusta makuun ja toimiiko tähän reseptiin vaikka pH-pitoisuuden osalta ? Nimimerkillä leivontahiivoilla käy, mutta viinihiivalla ei. Menikö jotai pielee vai eikö sovellu suoraan reseptiin.

    VastaaPoista
  13. riittääkö 48h käymiseen ja 72h kirkastamiseen?

    VastaaPoista
  14. Automaattilapolla yritin tuon viikon kirkastamisen jälkeen laittaa omiin pulloihin, mutta ei lähtenyt vetämään ollenkaan ja loppu tuloksena oli se, että veti ilmaa takaisin päin ja koko paska kuohusi käymisastiasta yli. Taisi mennä koko satsi ihan vituiksi nyt, kun on hapettunut ihan saatanasti. Vittu.

    VastaaPoista
  15. Hei, olisin tekemässä täksi vapuksi simaa ja haluaisin tehdä isomman satsin (20-30l). Onko tuolloin tarpeen hiivan määrä lisätä samassa suhteessa tuohon reseptiin vai tapahtuuko käyminen edelleen tuolla esim. 4 rkl?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse laittaisin maksimissaan tuplamäärän, mutta en kyllä mitään 4-6 kertaista määrää. Kyllä sen huomaa jos käyminen pysähtyy ennen tuota 2-3 vrk:ta, niin silloin ehkä tekisin uuden startterin (hiiva+vesi) ja lisäisin joukkoon, jolloin alkaa taas käymään uudelleen

      Poista
    2. Joo ehkä noin tuplamäärä maximissa, ei ainakaan samassa suhteessa kannattane.

      yt. Aatos

      Poista
  16. Tuo sokerin määrä saattaa vielä osaa ihmetyttää. Puhuit alkusanoissasi, että noin 400 g sokeria vastaa 5 % vahvuista simaa, mutta epäselväksi itselle jäi, missä suhteessa skaalat sen lisäsokerin määrän makeutta ja happoja varten.

    Toinen asia oli, että missä ajassa sima menee "pilalle" ja pilaantuuko se jääkaappi tai huoneenlämpö säilytyksessä kuinka nopeasti? Tarkoitan siis sitä, että kun lisäämme simaan tuota hienoa sokeria enemmän kuin sen 5 alkoholiprosentin verran, on riskinsä, että alkoholipitoisuus nousee lähemmäs viinin tai kiljun tasoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Tuo päivitetty resepti 2021 on empiiristen kokemusten perusteella tehty (muutama satsi eri käyttäjiltä), sokerin määrä on sen perusteella. Tosi vaikea sanoa, kuinka nopeasti menee pilalle jääkaapissa. Kylmässä käymisen pitäisi hidastua/pysähtyä kokonaan jotenka ilman säilytyskemikaaleja yms olettaisin että noin 7vrk säilyisi?

      Tosiaan ideana tähän blogiin oli tämmönen "nopea ja helppo" wappusima, joka nautitaan vapun aikoina, eikä itsellä ainakaan ollut tarkoituksenakaan, että säilöttäisi pidempiä aikoja.

      yt. Aatos

      Poista
    2. Avasin eilen pullon melkeen vuoden vanhaa simaa. Hyvältä maistuu edelleen. Hiilihapot säilyneet ja kirkasta kuin mikä.

      Poista
  17. Laitetaanko korkki kunnolla kiinni siinä vaiheessa kun sima nostetaan jääkaappiin kirkastumaan?

    VastaaPoista
  18. Laittaisin korkit kiinni, jotta pulloon syntyy hyvin hiilidioksidia ja täten paljon poreita. Tietenkin, jos pelkää Lasipullojen hajoamista niin välillä voi vähän raottaa patenttipullon korkkia. Omat lasipulloni ovat kestäneet lukuisat simat ja siiderit. Muovipullo ei kyllä tästä hajoa!

    VastaaPoista

Pizzeria Ruka arvostelu

Hei! Taas arvostelun merkeissä uusi postaus. Pieni tovi kerennyt vierähtää taas edellisen postauksen jäljiltä, ehkä tässä vielä muistaa, mit...